Ihonhoito talvella

Ihonhoitoon talvella tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lähes jokainen kärsii Suomessa talvikuukausina kausiluonteisesta ihon kuivuudesta ja sen tuomista ihonhoidollisista haasteista.

Erityisesti pakkanen ja kuiva huoneilma vaikuttavat merkittävästi ihon kuntoon talvella, mutta näiden lisäksi myös vähentynyt auringonvalo vaikuttaa ihoon. Talvella etenkin kuivemman huoneilman vuoksi ihon kerroksista pääsee haihtumaan normaalia enemmän vettä ja iho kuivuu. Tämän vuoksi ihonhoitoon tulee kiinnittää huomiota ja ihon kosteustasapainosta huolehtiminen onkin äärimmäisen tärkeää erityisesti talvella. Veden haihtumisen lisäksi ihosta erittyy talviaikaan vähemmän luonnollista talia, jonka vuoksi iho on myös ohuempi ja alttiimpi kaikenlaiselle ärsytykselle.

Kosteusköyhän ns. kuivan ihon tunnistaa yleensä kutinasta, kireydestä, hilseilystä ja toisinaan myös punoituksesta. Talvella iho voi pahimmillaan myös halkeilla. Ihon kuntoa kannattaakin seurata ympäri vuoden ja vaihtaa ihonhoitotuotteita sopivaksi vuodenaikojen ja tilanteiden mukaan. Talvella kannattaa valita iholle ne tuhdimmat ja hoitavammat tuotteet ja siirtyä kevyempiin koostumuksiin taas kesää kohti mentäessä.

Kuinka ihoa tulisi hoitaa talvella?

Ihonhoito talvella perustuu erityisesti sen perusteelliseen kosteuttamiseen, jolla pyritään palauttamaan ja pitämään ihon kosteustasapaino lämpötilanvaihtelusta huolimatta sen kunnolle optimaalisella tasolla. Toisin sanoen iholle annetaan kosteutta esimerkiksi vettä sitovia ja kosteuden haihtumista estäviä raaka-aineita kosmetiikkatuotteen kautta ihoon lisäten. L300-tuotteiden tutkitun hoitovaikutuksen perustana on tuoda iholle juuri näitä ihon itse tuottamia hoitavia, kosteuttavia ja kosteutta iholle sitovia ainesosia, eli ihon luontaisia kosteuttajia, kuten karbamidia (Urea), maitohappoja (Lactic Acid), betaiinia (Betaine) ja hyaluronihappoa (Hyaluronic Acid).

Vinkki! Lue tästä mitä raaka-aineita kosmetiikassa kannattaisi suosia.

Peseytymistä, kuten suihkuttelua ja saunomista ei ihon kuivumisesta huolimatta tulisi talvella välttää, päinvastoin, sillä esimerkiksi hiki voi ärsyttää kuivuuteen taipuvaa ihoa entisestään. Erityisen tärkeää on huolehtia ihon rasvaamisesta peseytymisen jälkeen, jolloin iho on vastaanottavaisimmillaan ja sitoo kosteutta parhaiten. Ihoa pestessä ja puhdistaessa kannattaa käyttää normaalia hellävaraisempia tuotteita ja valita tuotteet ihotyypin mukaan.

 Vinkki! Lue tästä miten tunnistat oman ihotyyppisi ja löydät sille L300-merkiltä parhaat tuotteet.

Myös kasvoille ja vartalolle kannattaa valita talvella tarpeeksi hoitava ja kunnolla imeytyvä vartalovoide. Jos voiteen koostumus on liian kevyt, ei se kosteuta ihoa tarpeeksi ja kosteusvaikutus jää vain hetkittäiseksi. Tutustu talvella erityisesti Dry Skin -merkinnällä varustettuihin L300 -tuotteisiin.

Muista suojata iho talvella pakkaselta ja viimalta. Ihon rasvaamista esimerkiksi juuri ulkoilua ennen erityisesti kovilla pakkasilla kannattaa kuitenkin välttää, eli anna voiteen imeytyä rauhassa ja kunnolla ennen ulkoilua. Kylmyyden lisäksi iho kannattaa suojata talvella myös auringolta. Etenkin kevättalven auringonsäteet yhdistettynä lumeen voivat olla iholle petollisia ja jopa polttaa ihon. Kannattaa muistaa, että herkistynyttä talvi-ihoa voivat ärsyttää myös esimerkiksi erilaiset materiaalit vaatteissa, joten myös tämä on hyvä ottaa huomioon ihon kuntoa talvella tarkastellessa.

Mitkä L300-tuotteet sopivat talvi-iholle?

Kasvoille kannattaa valita seuraavia tuotteita:

  • Intensive Moisture -kuivan ihon tuotelinja on suunnattu kokonaisuudessa juuri kosteusköyhälle iholle. Linjasta löydät mm. yö- ja päivävoiteen kuivalle iholle.
  • Pure Cleansing -sarjan kaikki tuotteet on suunniteltu kuivalle ja herkälle iholle. Puhdistusaine kannattaa valita oman mieltymyksen mukaan. Kaikista hellävaraisin linjan puhdistusaineista on Dry Skin Cleansing Milk -puhdistusmaito.
  • L300 Intensive Moisture Face Mist -kasvosuihke pelastaa ja raikastaa kuivasta huoneilmasta kärsivän toimistotyöntekijän tai muun päivän mittaan kosteutta kaipailevan kuivan ihon. Suihkuta mm. karbamidia, betaiinia ja maitohappoja sisältävää kasvosuihketta kasvoille pitkin päivää. Sopii myös meikin päälle suihkittavaksi!
  • Sensitive Dry Skin Face Cream Rich -päivävoide sopii loistavasti kuivalle ja herkälle iholle. Voide rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa ja sillä on myös Allergiatunnus.
  • Anti-Age Hyaluronic Renewal Face Oil sisältää superkosteuttaja hyalyronihappoa, joka sitoo kosteutta itseensä todella tehokkaasti. Öljy hemmottelee erityisesti kuivaa ihoa ja sitä suositellaan käytettäväksi tehokosteuttajana kasvovoiteen alla.

L300 Moisturising Face Cream for Men Luontaisesti paksumpi miehen kasvojen iho voi myös kuivaa ja hilseillä talvella. Erityisesti miehen iholle suunniteltu For Men -tuotelinja pitää sisällään miehen iholle parhaat tuotteet ja tämä kasvovoide on suunniteltu juuri miehen kasvojen ihon tarpeisiin.

Kuivan ihon hoitoon vartalolle:

  • L300 Intensive Moisture -vartalovoide tuo avun erittäin kuivalle vartalon iholle. Ihosta luonnostaan löytyviä karbamidia, betaiinia ja maitohappoja sisältävä vartalovoide kosteuttaa ja lukitsee kosteuden ihoon.
  • L300 Intensive Moisture -käsivoide Myös kädet kaipaavat erityistä huolenpitoa talvella. Käsien ihoa voi kuivattaa myös jatkuva peseminen ja kädet voivat jopa halkeilla. Kuivia käsiä onkin hyvä muistaa rasvata päivän mittaan tehokkaalla käsivoiteella.

Atooppinen iho

Kuivan ihon lisäksi myös atooppinen ekseema (atooppinen ihottuma, atoppinen iho) oireilee usein juuri erityisesti talviaikaan ja vaatii erityishuomiota. Ihon normaali talvesta johtuva kuivuminen ja atooppinen ihottuma onkin hyvä erottaa toisistaan. Jos ihon kutina ei hoitamisesta huolimatta hellitä ja on sietämätöntä tai iho on rikki laajalta alueelta, vetistää tai on kipeä, on suositeltavaa varata aika ihotautilääkärille mahdollisen ihosairauden poissulkemiseksi.

 

Mimmi Sannikka

Kirjoittaja on estenomi (AMK), joka bloggaa mm. kauneudesta ja kosmetiikkatuotteista PlusMimmi-blogissaan