Ihonhoitoon talvella tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lähes jokainen kärsii Suomessa talvikuukausina kausiluonteisesta ihon kuivuudesta ja sen tuomista ihonhoidollisista haasteista.
Erityisesti pakkanen ja kuiva huoneilma vaikuttavat merkittävästi ihon kuntoon talvella, mutta näiden lisäksi myös vähentynyt auringonvalo vaikuttaa ihoon. Talvella etenkin kuivemman huoneilman vuoksi ihon kerroksista pääsee haihtumaan normaalia enemmän vettä ja iho kuivuu. Tämän vuoksi ihonhoitoon tulee kiinnittää huomiota ja ihon kosteustasapainosta huolehtiminen onkin äärimmäisen tärkeää erityisesti talvella. Veden haihtumisen lisäksi ihosta erittyy talviaikaan vähemmän luonnollista talia, jonka vuoksi iho on myös ohuempi ja alttiimpi kaikenlaiselle ärsytykselle.
Kosteusköyhän ns. kuivan ihon tunnistaa yleensä kutinasta, kireydestä, hilseilystä ja toisinaan myös punoituksesta. Talvella iho voi pahimmillaan myös halkeilla. Ihon kuntoa kannattaakin seurata ympäri vuoden ja vaihtaa ihonhoitotuotteita sopivaksi vuodenaikojen ja tilanteiden mukaan. Talvella kannattaa valita iholle ne tuhdimmat ja hoitavammat tuotteet ja siirtyä kevyempiin koostumuksiin taas kesää kohti mentäessä.
Ihonhoito talvella perustuu erityisesti sen perusteelliseen kosteuttamiseen, jolla pyritään palauttamaan ja pitämään ihon kosteustasapaino lämpötilanvaihtelusta huolimatta sen kunnolle optimaalisella tasolla. Toisin sanoen iholle annetaan kosteutta esimerkiksi vettä sitovia ja kosteuden haihtumista estäviä raaka-aineita kosmetiikkatuotteen kautta ihoon lisäten. L300-tuotteiden tutkitun hoitovaikutuksen perustana on tuoda iholle juuri näitä ihon itse tuottamia hoitavia, kosteuttavia ja kosteutta iholle sitovia ainesosia, eli ihon luontaisia kosteuttajia, kuten karbamidia (Urea), maitohappoja (Lactic Acid), betaiinia (Betaine) ja hyaluronihappoa (Hyaluronic Acid).
Vinkki! Lue tästä mitä raaka-aineita kosmetiikassa kannattaisi suosia.
Peseytymistä, kuten suihkuttelua ja saunomista ei ihon kuivumisesta huolimatta tulisi talvella välttää, päinvastoin, sillä esimerkiksi hiki voi ärsyttää kuivuuteen taipuvaa ihoa entisestään. Erityisen tärkeää on huolehtia ihon rasvaamisesta peseytymisen jälkeen, jolloin iho on vastaanottavaisimmillaan ja sitoo kosteutta parhaiten. Ihoa pestessä ja puhdistaessa kannattaa käyttää normaalia hellävaraisempia tuotteita ja valita tuotteet ihotyypin mukaan.
Vinkki! Lue tästä miten tunnistat oman ihotyyppisi ja löydät sille L300-merkiltä parhaat tuotteet.
Myös kasvoille ja vartalolle kannattaa valita talvella tarpeeksi hoitava ja kunnolla imeytyvä vartalovoide. Jos voiteen koostumus on liian kevyt, ei se kosteuta ihoa tarpeeksi ja kosteusvaikutus jää vain hetkittäiseksi. Tutustu talvella erityisesti Dry Skin -merkinnällä varustettuihin L300 -tuotteisiin.
Muista suojata iho talvella pakkaselta ja viimalta. Ihon rasvaamista esimerkiksi juuri ulkoilua ennen erityisesti kovilla pakkasilla kannattaa kuitenkin välttää, eli anna voiteen imeytyä rauhassa ja kunnolla ennen ulkoilua. Kylmyyden lisäksi iho kannattaa suojata talvella myös auringolta. Etenkin kevättalven auringonsäteet yhdistettynä lumeen voivat olla iholle petollisia ja jopa polttaa ihon. Kannattaa muistaa, että herkistynyttä talvi-ihoa voivat ärsyttää myös esimerkiksi erilaiset materiaalit vaatteissa, joten myös tämä on hyvä ottaa huomioon ihon kuntoa talvella tarkastellessa.
Kasvoille kannattaa valita seuraavia tuotteita:
L300 Moisturising Face Cream for Men Luontaisesti paksumpi miehen kasvojen iho voi myös kuivaa ja hilseillä talvella. Erityisesti miehen iholle suunniteltu For Men -tuotelinja pitää sisällään miehen iholle parhaat tuotteet ja tämä kasvovoide on suunniteltu juuri miehen kasvojen ihon tarpeisiin.
Kuivan ihon hoitoon vartalolle:
Kuivan ihon lisäksi myös atooppinen ekseema (atooppinen ihottuma, atoppinen iho) oireilee usein juuri erityisesti talviaikaan ja vaatii erityishuomiota. Ihon normaali talvesta johtuva kuivuminen ja atooppinen ihottuma onkin hyvä erottaa toisistaan. Jos ihon kutina ei hoitamisesta huolimatta hellitä ja on sietämätöntä tai iho on rikki laajalta alueelta, vetistää tai on kipeä, on suositeltavaa varata aika ihotautilääkärille mahdollisen ihosairauden poissulkemiseksi.
Mimmi Sannikka
Kirjoittaja on estenomi (AMK), joka bloggaa mm. kauneudesta ja kosmetiikkatuotteista PlusMimmi-blogissaan