Kevät ja kesäihon hoito

Kevät- ja kesäihon hoito

Kevään koittaessa ja ilmojen lämmetessä on hyvä tarkastella ja tarvittaessa myös päivittää omaa ihonhoitorutiiniaan vastaamaan ihon sen hetkisiä tarpeita. Sään ja lämpötilojen muutokset vaikuttavat ihon kuntoon ja sama iho saattaakin tuntua keväällä ja kesällä ihan erilaiselta kuin talvella. Tämän vuoksi talvi-iholla käytetyt ravitsevammat tuotteet voivat kesää kohti mentäessä tuntua liian raskailta ja ne on syytä vaihtaa kevään koittaessa astetta kevyempiin.

Iho saattaa kaivata talven jälkeen myös tehokkaampaa kuorintaa ja kirkastusta, joten kuorinta on hyvä toteuttaa kevään kynnyksellä oma ihotyyppi huomioiden kuuriluontoisesti jopa useamman kerran viikossa.

Tutustu L300:n kuorinta-aineisiin täältä.

Vinkki! Lue tästä lisää erilaisista ihotyypeistä.

Suojaudu auringolta - huomioi suojakerroin

Tärkein asia ihonhoidon osalta on keväällä kuitenkin aurinkosuojakertoimen (SPF) huomioiminen. Auringosta saadaan kolmenlaista eri ultraviolettisäteilyä UVA- UVB- sekä UVC-säteilyä. Näistä maahan saakka vaikuttavat UVA- ja UVB- säteet ja kaikista haitallisin UVC-säteily pysähtyy onneksi ilmakehän otsonikerrokseen. Talven jälkeen ihosta puuttuu suoja ihoa ruskettavalle ja liiaksi saatuna polttavalle ultraviolettisäteilylle (UV-säteily) lähes kokonaan. UV-säteily voi olla jo keväällä yllättävänkin voimakasta ja siltä suojautumistarve jatkuu yleensä Suomessa maaliskuun lopusta syyskuun loppuun saakka. UV-säteilyn päiväkohtaisen voimakkuuden ja suojautumistarpeen voi varmistaa päivittäin päivittyvästä UV-indeksistä.

Runsas UV-säteily, eli siis käytännössä oleskelu auringossa myös ikäännyttää ihoa ennenaikaisesti vaikuttaen mm. ihon kollageeniin ja aiheuttaa ihossa myös epätoivottuja värimuutoksia, kuten pigmenttiläiskiä. Näitä muutoksia varten on hyvä valita iholle tuotteet joista löytyy suojakerroin haitallista säteilyä vastaan. Tämän vuoksi keväällä on hyvä siirtyä hyvissä ajoin päivävoiteeseen, josta löytyy suojakerroin ja suoja UVA- ja UVB-säteilyä vastaan. Lisäksi suosittelen lisäämään erillisen aurinkosuojavoiteen kasvoille vielä erityisesti auringossa oleskelua varten ja suojaamaan myös silmät auringolta aurinkolasein.

Tutustu L300-päivävoiteisiin täältä.

Ihohaasteita voivat keväällä ja kesällä lisätä erilaiset puiden ja heinien siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet, jotka voivat aiheuttaa tulehdusreaktion kaltaisia oireita, kuten kutinaa ja ihottumaa myös iholla. Jos sinulla on taipumus atooppiseen ihoon, voi myös sen oireilu pahentua hetkellisesti siitepölykauden aikaan. Lisäksi tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa siitepölyallergiasta kärsivälle ihoreaktioita (ns. ristiallergia). Mikäli kärsit vaikeista allergiaoireista, kannattaa ottaa hoidon osalta yhteyttä lääkäriin.

Kesällä ilma on luonnostaan kosteampaa, joten usein monella iho voi kesäaikaan hyvin. On hyvä huomioida, että UV-säteily ei ole aina pahasta, vaan sillä voidaan hoitaa mm. aknea, atooppista ihottumaa ja psoriasista ja usein myös erilaisista ihosairauksista kärsivä iho voi kesällä paremmin. Esimerkiksi vaalealle iholle tyypilliset punaiset pisteet mm. käsivarsien ihossa (keratosis pilaris) hälvenevät usein kesäaikaan. Toisaalta auringossa oleskelu voi myös pahentaa tiettyjä ihosairauksia, kuten ruusufinniä tai huuliherpestä. UV-säteily voi aiheuttaa iholle myös valoihottumaa, eli ns. aurinkoihottumaa, jonka myöstä iho voi olla esim. kutiseva, näppyläinen ja punainen. Läpi kesän on hyvä muistaa ihon suojaamisen lisäksi ihon kosteutus ja loppukesästä onkin hyvä alkaa tarkastelemaan kaipaako oma ihonhoitorutiini siirtymistä jo takaisin astetta hoitavampiin tuotteisiin.

 

Mimmi Sannikka

Kirjoittaja on estenomi (AMK), joka bloggaa mm. kauneudesta ja kosmetiikkatuotteista PlusMimmi-blogissaan