Kosmetiikkapakkauksen merkinnät selkokielellä

Kosmetiikkapakkauksen merkinnät selkokielellä

Jokainen kosmetiikkaa koskaan käyttänyt ja kosmetiikkapakkauksia käsissään pyöritellyt on varmasti törmännyt erilaisiin kirjainyhdistelmiin, numeroihin ja termeihin kosmetiikkapakkausten kyljessä. Tässä artikkelissa paneudutaan tarkemmin, mitä nämä mystiset merkinnät selkokielellä ja käytännössä tarkoittavat.

Mitä tarkoittaa SPF, UVA/UVB, 12M, INCI?

Purkin kuva, jonka sisällä 3M, 6M tai 12M

Kyseessä on ns. PAO-merkintä (Period After Opening), eli minimiaika, jonka valmistaja takaa tuotteen säilyvän avaamisen ja käyttöönoton jälkeen. Merkintä on pakollinen EU:ssa. Kun tuotteesta löytyy tuo säilyvyysaika kuukausina (PAO-merkintä), säilyy tuote avaamattomana minimissään 30 kuukautta ja avattuna käytössä vähintään numeron osoittaman kuukausimäärän. Säilyvyyteen vaikuttaa mm. tuotteen koostumus, pakkaus, säilytystapa ja tuotteessa käytetyt säilöntäaineet.

Mikäli tuote joutuu kosketukseen jatkuvasti ilman kanssa, tai sitä otetaan esim. suoraan purkista sormella kontaminoituu tuote helpommin, kuin esim. vastaavasti tuubista tai pumppupullosta huomattavasti hygieenisemmin ulos puristettava tai pumpattava kosmetiikkatuote. Myös lämpötila ja kosteus vaikuttaa tuotteen pilaantumiseen, eli älä säilytä kosmetiikkaa kosteassa ja herkästi lämpötilan vaihteluille alttiissa kylpyhuoneessa, vaan jossain muussa tilassa, esimerkiksi makuuhuoneessa lipastossa. Usein kosmetiikkatuote on vielä käyttöajan jälkeenkin kunnossa ja sitä voi huoletta käyttää, mikäli sen koostumuksessa tai ulkonäössä ei ole tapahtunut muutoksia ja tuotteen tuoksu on edelleen normaali.

Fragrance free

Merkintä tarkoittaa, ettei kosmetiikkatuotteeseen ole lisätty varsinaisia hajusteita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tuote tuoksuisi joltain, sillä muissa raaka-aineissa on joka tapauksessa aina jonkinlainen tuoksu. Hajusteet ovat väriaineiden ja säilöntäaineiden ohella yksi kosmetiikkatuotteissa herkästi allergisoivista ainesosista, siksi niitä ei L300-tuotteissa turhaan käytetä.

SPF

Sun Protection Factor, eli suojakerroin auringon säteilyä vastaan. SPF-merkinnän perässä oleva luku tarkoittaa kuinka moninkertaisen suojan tuote tarjoaa. Toisin sanoen, jos palat viidessä minuutissa SPF 15 suojaa sinua 15 kertaa tuon 5 min auringossa oleskelun ajan. Mikään aurinkosuojatuote ei kuitenkaan takaa 100% suojaa auringolta ja suojakertoimellisen päivävoiteen lisäksi suositellaan aina käytettäväksi lisäksi erillistä aurinkosuojavoidetta. SPF15-merkinnän löydät L300-sarjasta Hyaluronic Renwal Anti-Age -päivävoiteesta

UVA/UVB

Auringosta tulevaa säteilyä, joista UVA tunkeutuu syvälle ihoon ja UVB puolestaan polttaa ihon. Säteilylle altistuminen lisää ihosyöpäriskiä ja UV-säteet yltävät maahan myös pilvisellä säällä, joten niiltä on siksi tärkeää suojautua. SPF-merkintä takaa, että tuote suojaa molemmilta säteiltä.

Dermatologisesti testattu

Tuote on testattu iholla ihotautilääkärin valvonnassa, eli ihotautilääkäri on varmistanut tuotteen turvallisuuden In vivo-testillä ihmisen iholla.

INCI-lista

INCI-listalla (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), eli Ingredients-listalla tarkoitetaan raaka-ainelistausta kosmetiikkatuotteen pakkauksessa. Tämä on EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan löydyttävä pakkauksesta, tai sen on oltava muuten helposti kuluttajan saatavilla. Ainesosaluettelossa luetellaan tuotteen sisältö painomäärän osalta raaka-aineiden omilla INCI-nimillä suuruusjärjestyksessä, yleensä esim. vesi (Aqua) on listan alkupäässä, sillä sitä on käytetty tuotteessa eniten. Mikäli tuotteessa on ainesosaa alle 1% voidaan raaka-aineet luetella listassa missä tahansa järjestyksessä. Lisäksi mikäli tuotteen hajusteraaka-aineet eivät kuulu 26 allergisoivan raaka-aineen joukkoon, voidaan INCI-listaan hajusteiden osalta merkitä vain Parfum. Toisin sanoen, vaikka osaisit lukea ainesosaluetteloa kuinka hyvin, et voi silti olla varma määristä ja pitoisuuksista mitä tuotteessa todellisuudessa kutakin raaka-aineetta on käytetty, tai tietää varsinaista valmistusprosessia. Eli käytännössä et voi myöskään valmistaa identtistä tuotetta tuosta noin vaan. Mikäli kuitenkin olet varmuudella herkistynyt jollekin kosmetiikan ainesosalle, tai haluat suosia jotain tiettyä raaka-ainetta, voit INCI-listaa tavaamalla varmistaa löytyykö tuotteesta kyseinen ainesosa.

Yhteistyössä allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa

Tunnuksen on myöntänyt Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ja merkintä takaa, että tuotteet täyttävät merkin myöntämiselle vaaditut tarkat kriteerit mm. tiettyjä raaka-aineita ja pitoisuuksia koskien. Lisäksi tuotteen raaka-aineet ovat puhtaita ja korkealuokkaisia.

 

Kaikki L300-tuotteet on dermatologisesti testattuja, hajusteettomia, eivätkä ne sisällä eläinperäisiä aineita. Tutustu tuotteisiin täältä.

 

Mimmi Sannikka

Kirjoittaja on estenomi (AMK), joka bloggaa mm. kauneudesta ja kosmetiikkatuotteista PlusMimmi-blogissaan