Mitä raaka-aineita tulisi kosmetiikassa suosia ja mitä välttää

Mitä raaka-aineita tulisi kosmetiikassa suosia ja mitä välttää?

Pelottavatko kosmetiikan parjatut parabeenit? Oletko hajusteherkkä? Mitä on hyaluronihappo? Kosmetiikasta tulee olla saatavilla INCI-lista, josta selviää tuotteen sisältämät raaka-aineet. Lue PlusMimmi-blogin kirjoittajan, estenomi (AMK) Mimmi Sannikan lista vältettävistä ja suositeltavista kosmetiikan raaka-aineista.

INCI-lista, eli International Nomenclature of Cosmetic Ingredients löytyy jokaisesta L300-kosmetiikkatuotepakkauksesta, joko itse tuotteesta, tai tuotteen mukana olevasta pahvipakkauksesta. Lista kertoo tuotteen sisältämät raaka-aineet ja tuotteen sisällysluettelosta raaka-aineita tunnistamalla voikin hyvin paikantaa kosmetiikkatuotteesta itselleen mieluisat ja epämieluisat ainesosat. Tässä artikkelissa paneudutaan siihen, mitä raaka-aineita kosmetiikkatuotteissa tulisi tällä hetkellä suosia ja mitä mahdollisesti välttää.

Viime vuosina tietyt raaka-aineryhmät ovat nousseet isosti keskusteluun mediassa ja säilöntäaineista mm. parabeeneilla on tänä päivänä itseasiassa hieman todellista huonompi maine. Joissain tapauksissa parabeenien fanaattisella välttelyllä on menty ojasta allikkoon valitsemalla tuotteeseen parabeenien tilalle joku muu herkästi yliherkkyyttä aiheuttava raaka-aine. Yksi parabeenien korvaaja säilöntäaineissa on viime vuosina ollut metyyli-isotiatsolinoni (Methylisothiazolinone, MIT), jonka käyttö kiellettiin iholle jätettävissä tuotteissa viime vuonna. Raaka-ainetta löytyy edelleen poishuuhdeltavista tuotteista, kuten käsitiskiaineista ja shampoista. MIT aiheutti iholle jätettynä runsaasti allergisia reaktioita ja ihoherkistävyyden vuoksi sen käyttö jouduttiin iholle jätettävissä tuotteissa lopulta kokonaan kieltämään. Toisin sanoen välillä jonkun raaka-aineen ympärillä vellova kohu saattaakin lopulta kääntyä itseään vastaan ja aiheuttaa isompaa hallaa kuluttajille. Metyyli-isotiatsolinoni on raaka-aine, jota ihotautilääkärit kehottavat tällä hetkellä välttämään, sillä se tullaan todennäköisesti kieltämään kokonaan myös pois huuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa.

Parjatut parabeenit

THL ei kehota välttämään parabeeneja, sillä ne ovat yksi tutkituin säilöntäaineryhmä ja hyvin harvoin kosmetiikassa allergisoivia. Osakseen juuri parabeenien ympärillä olleen kohun vuoksi L300-sarjan tuotteissa käytetään muita säilöntäaineita. Säilöntäaineiden käyttö on käytännössä välttämätöntä kosmetiikassa, joka sisältää vettä. Esimerkiksi luonnonkosmetiikassa tai säilöntäaineettomissa tuotteissa käytetään varsinaisten synteettisten säilöntäaineiden tilalla säilöviä aineita, jotka toimivat oikeastaan täysin samalla tavalla. Tiesitkö muuten, että noita paljon parjattuja parabeeneja löytyy luonnostaan myös mm. mustikasta?

Herkkyyttä hajusteille

Jos kosmetiikan käyttäjällä on taipumusta yliherkkyyteen, herkistytään yleensä tuotteessa oleville säilöntäaineille tai hajusteille. Hajusteissa on 26 yleisesti allergisoivaa raaka-ainetta, jotka tulee merkitä tämän vuoksi myös INCI-listaan omalla INCI-nimellään. Yksi yleisesti käytössä oleva allergisoiva hajusteraaka-aine on sitruskasveista tuttu limoneeni (Limonene), jota löytyy hajusteena todella monista kosmetiikkatuotteista. Myös luonnonkosmetiikassa käytetään usein näitä samoja allergisoivia hajusteraaka-aineita ja niitä tavataankin mm. eteerisistä öljyissä.

Tämän vuoksi esimerkiksi Yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa-merkityt tuotteet eivät saa sisältää myöskään eteerisiä öljyjä. Kaikki L300-sarjan tuotteet ovat hajusteettomia, eli niihin ei ole lisätty hajusteraaka-aineita, joten niitä voi käyttää myös hajusteallergiasta kärsivät. Mikäli kuitenkin kärsit tuoksuyliherkkyydestä, kannattaa varmistaa tuotteiden sopivuus ennen käytön aloittamista.

Suosi sitä mitä ihosta löytyy luonnostaan

Mitä ainesosia kosmetiikkapurkin ainesosaluettelosta sitten kannattaisi metsästää? Ihoa hoitavista, kosteuttavista ja kosteutta iholle sitovista ainesosista ainakin ihon luontaisia kosteuttajia, kuten karbamidia (Urea), maitohappoja (Lactic Acid), betaiinia (Betaine) ja hyaluronihappoa (Hyaluronic Acid), joita löytyy L300-tuotteista runsaasti ja joihin merkin tutkittu hoitovaikutuskin on alusta saakka perustunut. L300-tuotteiden tarkoituksena on palauttaa ihon oma kosteustasapaino tuomalla iholle raaka-aineita, joita iho itsessään tuottaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuiva iho kaipaa erityisesti karbamidia, maitohappoa ja suolaa ja sen vuoksi L300-tuotteilla näitä pyritään iholla lisäämään.

Lopuksi on todettava, että kosmetiikkaa voi EU:n alueella käyttää todella huoletta, sen verran tiukka ja ajan tasalla EU:n kosmetiikka-asetus on. Kosmetiikkalainsäädännön lisäksi Suomessa esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriö, sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvovat kosmetiikkatuotteita ja niiden väittämiä, sekä koko ajan reagoidaan nopeallakin aikataululla mahdollisiin herkkyyttä aiheuttaviin raaka-aineisiin. Turvallisuus on kosmetiikkateollisuudessa koko alan perusta ja siitä on pidettävä kynsin ja hampain myös kiinni.

 

Mimmi Sannikka

Kirjoittaja on estenomi (AMK), joka bloggaa mm. kauneudesta ja kosmetiikkatuotteista PlusMimmi-blogissaan