Yleisiä kysymyksiä

Täältä voit lukea vastauksia tavallisiin kysymyksiin ihosta ja ihonhoidosta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kehon pitäisi saada noin 1,5–2 litraa vettä päivässä. Se tosin riippuu paljon siitä, miten aktiivinen olet fyysisesti. Mitä enemmän treenaat, sitä enemmän sinun pitää tietenkin juoda. Sanotaan, että iho tarvitsee kosteutta, mutta kaikkea ihon tarvitsemaa kosteutta ei valitettavasti voi saada sisäisesti – niin halpaa ja kätevää kuin se olisikin. Sisäinen kosteutus auttaa vain tietyssä määrin. Ihoon vaikuttavat monet ulkoiset tekijät, kuten aurinko, tuuli, stressi ja kuiva sisäilma. Vaikka kehon sisäinen tasapaino olisikin kunnossa, joku mainituista ulkoisista tekijöistä voi kuivattaa ihoa ulkopuolelta. Kosteuden lisäksi iho tarvitsee myös rasvaa, eikä siihenkään riitä ravinnon kautta saatava rasva. Ihoa täytyy usein auttaa saamaan tarvitsemansa.

Sanoisin, että sinulla on tällä hetkellä sekaiho ja että ihosi on luultavasti normaalisti enemmän rasvaisen suuntaan. Mutta nyt on paras hoitaa ihoa niin kuin se olisi kuiva.. Kuulostaa ehkä hankalalta, mutta yritän selittää.

On tavallista, että rasvaisessa ihossa on myös kuivia osia. Se johtuu usein siitä, että ihoa on hoidettu väärillä tuotteilla. Monet käyttävät aivan liian vahvasti kuivattavia tuotteita, koska he haluavat päästä eroon ihon pinnalla olevasta ylimääräisestä rasvasta. Valitettavasti vaikutus ei yleensä ole toivottu. Ihosta tulee kuiva pinnalta, mutta se on rasvainen alta. Kuivista osista tulee melkein kuin kansi ja epäpuhtaudet ovat tavallisia näillä alueilla. Käsittele aina ensin kuivat alueet ja sitten rasvaiset.

Kun tiedät miten toimia, voi olla ettei ole kovin kivaa ostaa eri tuotteita joka ihotyypille. Mutta se ei ole aina tarpeen. Voit ottaa pienemmän määrän voidetta rasvaisille ihoalueille tai käyttää vain kosteuttavaa kasvovettä. Puhdistuksen osalta on hyvä käyttää kuivalle iholle tarkoitettuja tuotteita, mutta valita ehkä vaahtoava puhdistusaine puhdistusmaidon sijaan, sillä se jättää yleensä kevyemmän jälkituntuman.

Voiteen toiminta riippuu täysin siitä mitä se sisältää ja myös siitä mille ihotyypille se on sopeutettu. Useimmiten voide tuo iholle lisää kosteutta ja rasvaa yöllä, koska silloin vietämme aikamme sängyssä emmekä ihmisten parissa. Yövoiteisiin sisältyy usein kasviöljyjä, vitamiineja, keramideja ja muita ainesosia, jotka vahvistavat ihoa ja auttavat sitä palauttamaan luontaisen suojakerroksensa.

Lisäksi yövoiteeseen liittyy myös sensorisia seikkoja, kuten voiteen tuntuma iholla ja se miltä iho tuntuu herätessä. Jokainen haluaisi varmasti ihon olevan herätessä silkinpehmeä ja kimmoisa, jotta tuntuisi siltä, että yövoide on tehnyt tehtävänsä unten aikana.

Kasvovettä käytetään poistamaan epäpuhtauksia, joita kasvoissa voi olla jäljellä aiemman puhdistuksen jälkeen. Lisäksi se kosteuttaa ja valmistaa ihon voiteen levitystä varten. On olemassa erityyppisiä kasvovesiä, joilla on eri vaikutuksia – niitä on esim. kuivalle, normaalille tai sekaiholle.

Silmänympärysiho on ohuempaa ja herkempää kuin muu kasvojen iho. Siksi alueelle on kehitetty omia erityisiä tuotteita. Silmänympärysvoide on usein kehitetty suojaamaan herkkää ihoa ja ehkäisemään silmien ympärille usein syntyviä ohuita juonteita. Tavalliset kasvovoiteet ovat yleensä liian ”raskaita” ja ne imeytyvät huonommin ohueen silmänympärysihoon.

Iho ja varsinkin kasvojen iho, joutuu päivittäin altistumaan erilaisille tekijöille, jotka luovat epätasapainoa. Lämpö, kylmyys, tuuli, ilmansaasteet ja kuiva sisäilma voivat tehdä ihosta kuivan. Tilanteen korjaamiseksi voidaan tarvita kosteusvoidetta. Kun puhdistamme ihoa meikistä tai käymme suihkussa, poistamme epäpuhtauksien lisäksi ihosta sen omia rasvoja, joiden korvaamiseksi voidaan tarvita voidetta.

Kun olemme nukkuneet huonosti tai olemme yleisesti ottaen väsyneitä, koko kehon lihakset rentoutuvat. Se koskee myös silmiä ympäröiviä lihaksia, minkä lisäksi silmänympärysiho on erittäin ohutta – 0,5 mm verrattuna muiden kehon osien 2 mm paksuuteen. Samalla silmänympärysiho on todella joustavaa ja se on suhteellisen löysästi kiinni alla olevissa sidekudoksissa ja lihaksissa. Siten lihasten rentoutuminen näkyy erityisen selvästi tällä alueella ja tuloksena voi olla ikävät pussit silmien alla.

Myös ikä vaikuttaa osaltaan, sillä sidekudosten elastisuus heikkenee ja se näkyy selkeimmin silmien ympärillä. Pussit silmien alla ovat myös suurelta osalta perinnöllisiä, mutta voimme kuitenkin osittain vaikuttaa niihin.

Yritä olla rasittamatta silmien alla tai ympärillä olevaa ihoa. Ole varovainen pestessäsi kasvoja ja jos olet väsynyt, huuhtele silmät vedellä sen sijaan, että hieroisit niitä aamuin ja illoin. Silmänympärysihon tuotteissa ei sanota turhan takia, että voide tulee levittää hellävaraisesti. Suosittelen myös liikuntaa, joka saa veren kiertämään. Ja silmänympärysvoiteen voi säilyttää hieman viileässä, esim. ikkunan vieressä (ei jääkaapissa, se on liian kylmää, vähintään 15 astetta). Viileys tuntuu mukavalta silmien ympärillä.

Tämä on mielenkiintoinen kysymys, sillä on hieman epäselvyyksiä siitä, mitä ihohuokosilla tarkoitetaan. Asia on nimittäin näin: yleensä kun puhumme ihohuokosista, tarkoitamme oikeastaan anatomiselta kannalta karvatuppeja. Nyt ajattelet varmaan, että ”eihän minulla ole karvoja nenässä tai poskissa”. Mutta meillä on kuitenkin karvatuppeja lähes koko kehossa, mutta kaikissa karvatupeissa ei tarvitse olla kasvavaa karvaa tai siihen kuuluvaa talirauhasta. Useimmat talirauhaset sijaitsevat kasvoissa, selässä, harteilla ja rinnassa.

Monet haluavat pienentää ihohuokosiaan, koska he eivät pidä pienistä kuopista ihossaan. Mutta niiden sulkeminen ei ole hyvä asia. Kun aukko suljetaan kokonaan, tali sulkeutuu sisään eikä sillä ole paikkaa minne mennä. Tali toimii luontaisena voiteena iholla ja suojaa sitä ulkoisilta rasituksilta, kuten kylmältä ja tietyiltä mikro-organismeilta. Kasvojesi ihohuokoset ovat sen kokoisia kuin ne ovat, eikä niiden pienentämiseen tai sulkemiseen ole tuotteita. Voit mahdollisesti saada aikaan väliaikaisen supistumisen ihohuokosten aukoilla, kun ihoa viilennetään esimerkiksi kylmällä vedellä tai alkoholia sisältävillä tuotteilla. Koska mustapäät luovat vaikutelman, että ihohuokoset ovat suurempia, paras vinkkini on mustapäiden poisto.

Seerumi on kosmetiikkamaailmassa tuote, joka on koostumukseltaan varsin juoksevaa tai hieman geelimäistä. Sen rasvapitoisuus on useimmiten alhainen tai siinä ei ole lainkaan rasvaa. Sen tarkoituksena on vahvistaa päivävoiteen ja/tai yövoiteen vaikutusta. Monet miettivät miksi päivä- ja/tai yövoide ei voi yksinään vaikuttaa samalla tavalla, ja joistakin tuntuu turhalta hankkia vielä yksi lisätuote.

Tavallisissa voiteissa on hankalaa käyttää monia erilaisia aktiivisia aineita tai suuria määriä näitä aineita. Silloin voide menettäisi osan sensorisista ominaisuuksistaan (miltä se tuntuu iholla). Ongelman ratkaisemiseksi käytetään seerumia vaikutuksen vahvistajana.

Seerumi voi sisältää samoja aktiivisia aineita kuin päivä- ja yövoidekin, mutta myös muita aktiivisia aineita. Jos levität seerumia muiden voiteiden alle, se vaikuttaa vain vähän voiteen tuntumaan, koska seerumin rasvaisuustaso on hyvin alhainen tai olematon. Seerumin ja voiteen yhdistelmä vahvistaa tehoa, mutta tuntuu yhtä miellyttävältä kuin pelkkä voide.

Mustapää, ihomato tai komedo on jotain, jota löytyy useimmilla kasvoista, selästä tai rinnasta. Mustapään musta “tulppa” syntyy talirauhasen aukon kohdalle ja se koostuu ihosoluista ja talista. Se muuttuu mustaksi tullessaan kosketuksiin hapen kanssa. Talirauhanen tuottaa jatkuvasti talia, joka voitelee ihon pintaa. Jostain syystä tämä sekoitus tarttuu sitten talirauhasen aukkoon.

Paras tapa päästä eroon mustapäistä on puristaa ne ulos. Tämä tehtävä pitäisi jättää koulutetulle ihoterapeutille, mutta jos et pysty pitämään omia sormiasi kurissa, kannattaa ensin lämmittää ihoa höyryllä niin, että rauhasten aukot leviävät hieman. Älä missään nimessä käytä kynsiä, sillä ne voivat hyvinkin aiheuttaa arpia. Käytä sen sijaan pumpulia tai paperia sormien ympärillä ja muista pestä kädet ja kasvot ennen “toimenpidettä” ja sen jälkeen. Kasvojen hygienia voi myös osaltaan vaikuttaa mustapäiden syntyyn. Pese siksi kasvot joka päivä omalle ihotyypillesi sopivalla puhdistusaineella.

Voit myös käyttää erityisiä mustapäälaastareita joidenkin mustapäiden poistamiseen. Jotkut väittävät, että ihon kuorinta olisi myös tehokasta, mutta en tue itse sitä väittämää. Mustapäät ovat useimmiten niin syvällä, että kuorinta ei auta tuomaan niitä ylös. Mustapäistä poiketen finnit ovat umpinaisia, eikä niitä tule koskaan puristella – ei edes ihoterapeutin.

Mitä oikeastaan tarkoitamme hohdolla ja onko sen saamiseen yksinkertaista ”reseptiä”? Määrittelisin hohdon niin, että iho näyttää terveeltä ja todellakin melkein hehkuvalta. Iho näyttää yksinkertaisesti hyvinvoivalta. Vastakohtana voisi olla harmaa, kalpea ja eloton iho. Mutta uskon että suuri osa hohdosta tulee oikeastaan sisäisestä säteilystä, siis itsevarmuudesta.

Jos ajatellaan reseptiä, niin avainsana on tasapaino. Kaikkein parasta on syödä monipuolista ravintoa – paljon hedelmiä ja kasviksia, joissa on luonnostaan vitamiineja ja mineraaleja. Lämpimien aterioiden tulisi noudattaa lautasmallia ja aterioiden pitäisi olla säännöllisiä (5–6 kertaa päivässä). Eikä pidä unohtaa veden juomista. Mutta ennen kaikkea: rakasta itseäsi! Vältä tupakointia, stressiä, alkoholia ja unen puutetta. Siinä taitaa olla kaikki ihon hohtoon tarvittava. Nämä voivat kuulostaa itsestään selviltä ja helpoilta asioilta, mutta niiden noudattaminen voi silti olla vaikeaa.

Tummat silmänaluset ovat todella tavallisia ja ne johtuvat siitä, että silmänympärysiho on todella ohutta ja pienet ohuet hiusverisuonet näkyvät siksi ihon läpi sinertävinä varjoina. Tummat silmänaluset ovat osittain perinnöllisiä ja ne riippuvat paljon ihon rakenteesta ja siitä miltä hiusverisuonet näyttävät. Aliravitsemus ja tietyt sairaudet voivat myös aiheuttaa tummia silmänalusia.

On hyvin yleinen käsitys, että tummat silmänaluset johtuvat liian vähäisistä yöunista. Valitettavasti asia ei ole niin yksinkertainen, että tummuuden saisi pois nukkumalla, koska tummat silmänaluset johtuvat suurelta osalta myös perinnöllisistä syistä. Monet kokevat kuitenkin, että silmänaluset ovat tummemmat, kun on nukkunut liian vähän. Se johtuu kuitenkin ennemminkin siitä, että iho kalpenee ja kalpeus tuo tummat silmänaluset selkeämmin esiin.

Nykyään on monia erityyppisiä kuorintatuotteita, joiden välillä suurin ero on kuorivien rakeiden koossa. Kuorivaa puhdistusainetta voi esimerkiksi käyttää joka päivä, koska sen rakeet ovat uskomattoman pieniä. Mutta varsinaista kuorinta-ainetta voi käyttää korkeintaan kerran viikossa.

Vastauksena kysymykseesi: kyllä, liiallinen tai liian usein toistuva kuorinta voi olla haitallista iholle. Ihosolut vaihtuvat noin 30 päivän välein, joten ihon kuoriminen parin päivän välein ei poista vain kuolleita ihosoluja vaan myös eläviä. Tuloksena on usein punoitusta ja pieniä ulkoisia raapamia, joiden takia ihosta tulee herkkä.

Kuinka sitten tietää mikä kuorinta sopii itselle? Neuvoni on, että kuorinnan pitäisi kyllä tuntua, mutta se ei saa satuttaa. Rakeiden tulisi tuntua, mutta ei kovin paljoa. Jos ihosi on herkkä, neuvoisin olemaan kokonaan kuorimatta. Voit sen sijaan tehdä kuorintanaamion johon sekoitat kaurahiutaleita sekä hieman öljyä tai yrttiteetä.

Aloitan helpolla vastauksella toiseen kysymykseesi parranajon jälkeisestä syyhytyksestä. Jos ihoa syyhyttää heti parranajon jälkeen, se johtuu todennäköisesti siitä, että ihosi on kuiva ja kireä. Käytä kosteuttavaa After Shave -tuotetta tai kasvovoidetta parranajon jälkeen, niin huomaat todennäköisesti eron.

Mitä tulee sisäänpäin kasvaviin partakarvoihin, paras vinkki on huuhdella ihoa lämpimällä vedellä ennen parranajoa ja ajaa sitten parta myötäkarvaan. Lämmin vesi tekee ihosta pehmeämmän ja karvat ovat oikeassa asennossa.

Kun paleltaa, karvankohottajalihas supistuu ja karva nousee samalla pystyyn, sillä karvatuppi on yhteydessä tähän lihakseen. Ihokarva vaihtaa asentoaan ja siten partaterä osuu eri kohtaan ihokarvaa. Leikkauspinta tulee väärään kohtaan, jolloin ihokarva saattaa helpommin kasvaa ihon sisällä. Voit myös tehdä iholle kuorinnan ennaltaehkäisevästi, sillä se auttaa ihokarvoja tulemaan esiin. Jos ajat parran vastakarvaan, se voi aiheuttaa ärsytystä karvatupeille, joihin tulee pieniä punaisia näppylöitä.

Yritä mukauttaa käyttämäsi tuotteet ihon nykyiseen tilaan. Koska ihoon vaikuttavat eri tekijät kuten vuodenajat, ikä, ruokavalio ja stressi, on normaalia, että tuotteita täytyy välillä vaihtaa.

Ei, iho ei voi luoda riippuvuutta erilaisiin voiteisiin. Ihovoidetta käyttämällä palautetaan tasapaino ja ihosta tulee miellyttävän pehmeä. Jos lopettaa tuotteen käytön, iho voi tuntua paljon kuivemmalta ja vähemmän elastiselta. Jotkut voivat tulkita tämän eron riippuvuudeksi, mutta iho palaa vain takaisin alkuperäiseen tilaansa.

L300 for men - Kysymyksiä miesten ihonhoidosta

Tietenkin voit tyytyä veteen ja saippuaan. Parranajogeelistä muodostuu kuitenkin tiiviimpi vaahto kuin saippuasta. Vaahto suojaa ihoa terän aiheuttamalta rasitukselta. Silloin parranajo on hellempää iholle ja tuntuu mukavammalta. L300 Shaving Gel sisältää kosteuttavia aineita. Saippua puolestaan usein kuivaa ihoa. On tärkeää ajaa parta sen kasvusuuntaan ihoärsytyksen vähentämiseksi. Vinkki: pehmennä partakarvoja etukäteen lämpimällä vedellä, niin parranajo sujuu paremmin.

Myös miehen iho kaipaa kosteutusta. Monet luulevat, ettei näin ole, koska miehen iho on pinnaltaan karheampi ja rasvaisempi. Mutta oikeastaan tilanne on samanlainen kuin naisilla: on erilaisia ihotyyppejä, ja niiden tarpeisiin kannattaa vastata oikeanlaisilla tuotteilla. Useimpien ihmisten iho on taipuvainen talvikuivuuteen.

Iholle kertyy päivittäin epäpuhtauksia ilmasta, pölystä ja muista lähteistä. Iho likaantuu. Lika on syytä poistaa, jotta iho pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa. Epäpuhtauksista on haittaa. Lisäksi voiteet imeytyvät tehokkaimmin hyvin puhdistettuun ihoon.

After Shave -tuote rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa, joka on ärtynyt parranajosta. Tuotteen sisältämä alkoholi torjuu bakteereita, jotka voivat aiheuttaa finnejä tai näppylöitä.

Ainesosat kasvovoiteissamme

Betaiini on aine, jota on luonnostaan ihossa. Se auttaa ihoa sitomaan kosteutta, parantaa ihon elastisuutta ja suojaa ihoa ärsytykseltä.

Karbamidi, tai urea, on yksi ihon luonnollisista kosteutta sitovista aineista. Ihon karbamidipitoisuus on yleensä n. 1,5 %. Kun iho kuivuu, sillä on usein puutetta juuri karbamidista. Karbamidia syntyy lopputuotteena, kun keho hajottaa proteiineja.

Maitohappoa on luonnostaa ihossa ja se kuuluu alfahydroksihappoihin (AHA). Alfahydroksihappoja sisältävät myös muun muassa sokeriruoko, hedelmät ja maito. Kosteutta sitovien ominaisuuksien lisäksi näillä hapoilla on myönteinen vaikutus ihon elastisuuteen ja solujen uusiutumiseen.

Monia L300-tuotteiden aktiivisia aineita tai niiden kaltaisia aineita on luonnostaan ihossa. Siten voide auttaa ihoa huolehtimaan itsestään. Luonnolliset kosteuttavat aineet, tai aktiiviset kosteuttavat aineet ovat ihon omia kosteuden sitojia. Keho tuottaa niitä itse ja niitä on ihossa luonnostaan. Aineista käytetään englanniksi nimitystä ”NMF” eli Natural Moisturising Factor. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa karbamidi, suola, maitohappo ja vapaat aminohapot.