Ikääntyvä iho

L300 hyaluronic renewal anti age

Iho ikääntyy vääjäämättä, mutta ikääntymisen merkkejä voi hidastaa elintavoilla ja ihonhoitovalinnoilla. Ihon ikääntyminen johtuu sekä biologisista (sisäisistä) että ulkoisista tekijöistä. Biologisiin seikkoihin emme voi vaikuttaa, mutta hyvä uutinen on se, että ulkoisiin kyllä. Ulkoisiin tekijöihin kuuluvat mm. aurinko, tupakointi, stressi, ravinto sekä ympäristön saasteet.

Missä iässä ikääntyminen alkaa näkyä on hyvin yksilöllistä, ja tässä elintavoilla on suuri merkitys. Ikääntymismuutokset alkavat 20-30 vuoden iässä ja näkyvät yleensä viimeistään 40 vuoden iässä.

Ympäristötekijät aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä: UV-säteilylle altistuminen ja tupakointi vanhentavat ihoa eniten. Runsaasti auringolle altistuneen tai paljon tupakoivan ihmisen iho voi olla ryppyinen jo 20-vuotiaana. Aurinko ja tupakansavu vaurioittavat ihon kollageenirakenteita pysyvästi, joten kaikkein tehokkain ennenaikaista ikääntymistä ehkäisevä anti-age-hoito ihollemme onkin välttää liiallista aurinkoaltistusta sekä tupakansavua.

 • Miten ikääntyminen vaikuttaa ihoon?

  Ikääntyessä ihon uusiutuminen hidastuu ja toimintakyky alkaa heiketä. Ihon sisäiset kosteustasapainoa, kimmoisuutta ja kiinteyttä ylläpitävät prosessit hidastuvat eikä iho enää valmista tarpeeksi kollageenia, elastiinia, keramideja ja hyaluronihappoa, kaikki iholle tärkeitä rakennuspalikoita. Ensimmäisiä merkkejä ihon ikääntymisestä ovat tyypillisesti ihon oheneminen, kuivuminen ja juonteet.

  Ryppyjä on erilaisia: matalat ja verkkomaiset juonteet johtuvat ihon kuivumisesta ja ohenemisesta sekä elastiinin vähenemisestä. Tällaisia juonteita ilmestyy tyypillisesti silmänympärysiholle, joka on kehomme ohuinta ihoa. Syvemmät rypyt kuten silmäkulmien naururypyt sekä otsan ja suun alueen rypyt syntyvät edellä mainittujen tekijöiden sekä lihastoiminnan yhteisvaikutuksesta.

  Ihon yhä vanhetessa se alkaa veltostua ja menettää kiinteyttään ja täyteläisyyttään. Kasvojen ovaali muoto muuttuu suorakulmaiseksi. Muutoksia voi verrata hitaasti tyhjenevään ilmapalloon, jonka pinta menee kuopalle. Veltostuminen johtuu kollageenin, NMF:n (ihon oma kosteustekijä) ja ihon alaisen rasvan vähenemisestä. Kollageeni muodostaa ihon tukirakenteen ja NMF, erityisesti hyaluronihappo, tuo ihoon joustavaa kimmoisuutta. Kun kollageenin ja hyaluronihapon tuotanto hiipuu, ihon pinta valahtaa. Ihon rasvakudoksen ohetessa iho menettää nuorekasta pyöreyttään.

  Erilaiset pigmenttimuutokset ovat myös tyypillisiä ja iholle voi syntyä pigmenttiläiskiä. Pigmenttimuutoksiin vaikuttaa eniten iän myötä kumuloitunut aurinkoaltistus.

 • Missä iässä voi alkaa käyttää anti-age-tuotteita?

  Anti-age-tuotteita voi alkaa käyttää heti, kun ensimmäiset ikääntymisen merkit ilmestyvät. Tyypillisesti muutokset alkavat näkyä 25 ikävuodesta ylöspäin. Ennaltaehkäisevänä hoitona aurinkosuojatuotteiden säännöllinen käyttö on hyvä aloittaa niin varhain kuin mahdollista, ne eivät ole ikäsidonnaisia. Suojakertoimellista päivävoidetta on hyvä alkaa käyttää samaan aikaan kun aloittaa kosteuttavien kasvovoiteiden käytön.

  Viimeistään anti-age-tuotteita suositellaan ihonhoitorutiiniin 40 ikävuodesta eteenpäin.

1 / 3

Ikääntyvälle iholle