Herkkä iho

Herkkä iho ei ole varsinaisesti oma ihotyyppinsä, mutta monella meistä on herkkyyteen taipuvainen iho. Ihotyyppi voi siis olla rasvainen, kuiva tai normaali, mutta siitä voi silti löytyä herkälle iholle ominaisia piirteitä.

Mitä on herkkä iho?

Herkkyyteen taipuvainen iho on todella yleinen. Naisista jopa 60% ja miehistäkin puolet määrittelee oman ihonsa herkäksi (haastattelututkimus, Duodecim). Usein juuri kasvojen iho koetaan herkäksi, mutta myös vartalon iho voi olla herkkä. Herkkä iho voi ilmetä esimerkiksi ihon kutinana, punoituksena ja kirvelynä. Usein ympäristötekijät, kuten lämpötilanvaihtelut, esimerkiksi pakkanen, saunominen tai auringonotto saavat herkän ihon reagoimaan vahvasti.

Iho voi olla herkistynyt myös kosmetiikalle ja siinä käytettäville ainesosille. Usein kosmetiikassa yliherkkyyttä aiheuttavat hajuste-, väri-, tai säilöntäraaka-aineet sekä esimerkiksi eteeriset öljyt. Myös vaatteissa käytettävät materiaalit, kuten akryyli ja villa voivat ärsyttää herkkää ihoa. Läheskään aina herkistymisen iholle aiheuttaneessa aineessa ei ole kyse synteettisestä raaka-aineesta, vaan iho voi ärtyä myös ns. luonnonmateriaaleista ja luonnonkosmetiikasta.

Ihon herkkyys linkittyy usein erilaisiin ihon ominaisuuksiin ja ihotauteihin, kuten couperosaan (ruusufinni), atooppiseen ekseemaan (atooppinen ihottuma, atoppinen iho) sekä rasvaiseen ihoon. Ihon varsinaista herkkyyttä ei voi mitata mittalaitteilla, vaan kyseessä on ihmisen hermoston ja ihon poikkeuksellisen herkkä reagointialttius ja pysyvä tila, jota voidaan lieventää esimerkiksi valitsemalla herkälle iholle sopivia ihoärsytystä rauhoittavia kosmetiikkatuotteita.

Herkän ihon hoitaminen

Herkän ihon hoidossa tulisi ensin löytää ja sulkea pois mahdolliset ihosairaudet, joihin pystytään jokaiseen räätälöimään tarkempi hoito tarpeen mukaan. Lisäksi olisi hyvä suosia käytössä herkälle iholle varta vasten suunnattuja kosmetiikkatuotteita, jotka eivät sisällä herkkää ihoa turhaan ärsyttäviä raaka-aineita. Herkän ihon hoitoon kannattaa panostaa, jolloin oireet saadaan yleensä pidettyä kurissa.

Herkällä iholla tulisi välttää liian vahvoja kosmetiikkatuotteita esimerkiksi kasvoja puhdistaessa ja lisäksi varoa kasvojen ihon liiallista mekaanista hankausta, joka usein sekin ärsyttää herkkää ihoa. Herkän ihon hyvinvoinnin kannalta sekä ihon, että ilman kosteustasapaino tulisi pitää hyvällä tasolla, joten kosmetiikkatuotteissa kannattaa suosia erityisesti kosteutta ihoon sitovia tuotteita. On myös hyvä huomioida, että kaikki herkälle iholle suunnatut ja markkinoidut tuotteet eivät automaattisesti sovellu jokaiselle herkkäihoiselle, vaan omalle iholle parhaiten sopivat tuotteet on löydettävä jokaisen herkkäihoisen itse henkilökohtaisesti kokeilemalla.

Muistilista herkän ihon hoitoon:

 • Suojaa herkkää ihoa lämpötilanvaihteluilta esimerkiksi pakkasella ja saunassa
 • Käytä herkälle iholle hellävaraisia ja sille varta vasten kehitettyjä kosmetiikkatuotteita
 • Muista herkän ihon hyvä kosteutus etenkin talvella

Usein kysyttyä herkästä ihosta

Mitä on herkkä iho?

Herkkä iho on iho, joka reagoi helposti ärsykkeisiin, kuten kuivuuteen, hikoiluun, hankaukseen tai kemikaaleihin, ja joka on alttiimpi tulehduksille, punoitukselle ja ärsytykselle.

Mistä tunnistaa herkän ihon?

Herkän ihon oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, ja ne voivat olla vähäisiä tai voimakkaita. Herkän ihon voi tunnistaa seuraavista oireista:

 • Ihon punoitus tai ärsytys
 • Kuivuus ja kirvely
 • Ihon ärtyminen tai hilseily
 • Näppyjä tai ihottumaa ilmestyy helposti
 • Iho reagoi helposti ympäristön ärsykkeisiin, kuten kylmään, kuumaan tai tuuleen.

Miten hoitaa herkkää ihoa?

Herkän ihon hoidossa olisi hyvä muistaa:

 • Vältä ärsyttäviä aineita: Vältä ihoa ärsyttäviä aineita, kuten alkoholia sisältäviä tuotteita, väriaineita tai hajusteita.
 • Valitse ihonhoitotuotteet, jotka on suunniteltu herkälle iholle ja jotka sisältävät pehmeitä ja hellävaraisia aineita.
 • Puhdista iho kevyesti: Puhdista iho kevyesti ja vältä kovaa hankausta.
 • Käytä suojavoiteita: Käytä suojavoiteita ulkoista ärsykettä, kuten UV-säteilyä, vastaan.
Sensitive ihonhoitotuotteita

Ihonhoitotuotteet

Herkälle iholle

Sensitive on tehokas ja hellävarainen ihonhoitosarja, joka on kehitetty erityisesti herkälle ja helposti ärtyvälle iholle. Se auttaa kosteuttamaan, rauhoittamaan ja suojaamaan ihoa. Tuotteet vahvistavat ihon suojakerrosta ja vähentävät punoitusta sekä taipumusta punoitukseen.

Tuotteet eivät sisällä hajusteita ja niille on myönnetty Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tunnus.

Tutustu tuotteisiin