Rasvoittuva iho

Epäpuhdas ja rasvoittuva iho kulkevat usein käsi kädessä. Rasvoittuva iho johtuu ihotalin liikatuotannosta, jonka syyt ovat hormonaalisia tai geneettisiä. Normaalilla iholla talirauhanen tuottaa juuri sopivasti talia, jotta ihon pinta pysyy suojattuna ja pehmeänä; tali on osa ihon omaa kosteuden haihtumista ehkäisevää suojamuuria.

Missä iässä ikääntyminen alkaa näkyä on hyvin yksilöllistä, ja tässä elintavoilla on suuri merkitys. Ikääntymismuutokset alkavat 20-30 vuoden iässä ja näkyvät yleensä viimeistään 40 vuoden iässä.

Ympäristötekijät aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä: UV-säteilylle altistuminen ja tupakointi vanhentavat ihoa eniten. Runsaasti auringolle altistuneen tai paljon tupakoivan ihmisen iho voi olla ryppyinen jo 20-vuotiaana. Aurinko ja tupakansavu vaurioittavat ihon kollageenirakenteita pysyvästi, joten kaikkein tehokkain ennenaikaista ikääntymistä ehkäisevä anti-age-hoito ihollemme onkin välttää liiallista aurinkoaltistusta sekä tupakansavua.

Mitä tarkoittaa rasvoittuva iho

Rasvoittuvalla iholla talirauhanen tuottaa enemmän talia kuin iho tarvitsee. Usein ihon rasvoittuminen ja talirauhasen yliaktiivisuus liittyy murrosikään tai muihin hormonitoiminnan muutoksiin, mutta toisilla rasvoittuva ihotyyppi on geneettinen ja pysyy läpi elämän. Joskus ihon tilapäinen rasvoittuminen voi johtua myös vääränlaisesta, liian kuivattavasta ihonhoidosta: myös kosteuden puute voi aiheuttaa rasvoittumista ihon yrittäessä kompensoida puuttuvaa kosteutta tuottamalla enemmän talia.

Väärin hoidettuna ihon rasvoittuminen voi johtaa epäpuhtauksiin. Rasvoittuvalle iholle tyypillistä ovat laajentuneet ihohuokoset, jotka herkästi tukkiutuvat liiallisesta talista. Tukkeutuneet huokoset muodostavat kasvualustan bakteereille, ja näin syntyy epäpuhtauksia kuten näppyjä, mustapäitä ja finnejä.

Aknen aiheuttajana pidetään bakteeria Propionibacterium acnes. Akne luokitellaan ihosairaudeksi ja sen vaikeammat muodot vaativat lääkehoitoa. Jos ihollasi on vaikean aknen oireita kuten pitkittynyttä tulehdusta, konsultoi lääkäriä sopivan hoitomuodon löytämiseksi.

Rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon hoitaminen

Rasvoittuvaa ihoa voi tasapainottaa ja epäpuhtauksia ehkäistä ja lievittää oikeanlaisella perusihonhoidolla. Monelle voi yhä tulla yllätyksenä, että kosteutus on yksi rasvoittuvan ihon hoidon avainsanoja, samoin hellävaraisuus. Vaikka kiiltävää ihoa voi olla houkutus pestä päivittäin tehokkaasti rasvaa poistavilla aineilla ja jopa jättää kosteusvoiteet väliin, näin ei kannata tehdä. Ihon kuivaksi jättävä ihonhoito johtaa kierteeseen, jossa talirauhaset tuottavat yhä vain enemmän rasvaa kompensoidakseen ihon pintakerroksen kuivuutta. Käytä rasvoittuvan ihon päivittäiseen puhdistukseen hellävaraisia puhdistustuotteita ja käytä pesevämpiä puhdistusaineita ja kuorivia tuotteita muutaman kerran viikossa. Kosteuta ihoa nestemäisillä ja vähärasvaisilla tuotteilla, kosteuttava kasvovesi on parhaita ystäviäsi. Salisyylihappo on tehokas apu pitämään tukkeumat loitolla. Se kuorii ihoa kemiallisesti ja liuottaa rasvaperäistä likaa kuten mustapäihin kertynyttä talia. Salisyylihappoa sisältävien ihonhoitotuotteiden säännöllinen käyttö auttaa pitämään ihon kirkkaana, vähentää talikertymiä ja supistaa huokosia.

Rasvoittuvan ihon puhdistus

Kokeile L300 Deep Cleansing Gel -puhdistusgeeliä ja L300 Deep Cleansing Toner -kasvovettä, jotka sisältävät salisyylihappoa. Käytä Deep Cleansing Gel -geeliä esimerkiksi joka toinen ilta tai muutaman kerran viikossa. Päivittäiseen puhdistukseen sopii miedompi L300 Puhdistusvaahto.

Deep Cleansing Toneria voit käyttää päivittäin puhdistamaan huokosia. Huolehdi ihon kosteutuksesta L300 Balancing Tonerilla, jota voit levittää iholle Deep Cleansing Tonerin jälkeen. Balancing Tonerin sisältämä hyaluronihappo ja urea sitovat ihoon kosteutta, allantoiini rauhoittaa ja prebiootit tasapainottavat ihoa. Lakritsihappo vähentää punoitusta. Vinkki: levitä kasvovettä useampi kerros ja painele kasvovesi ihoon kämmenten kautta.

Huokosten puhtautta voi tehostaa kuorimalla iho muutaman kerran viikossa L300 Face Scrub -kasvokuorinnalla.

Kosteusvoiteena voi käyttää L300 Sensitive-linjan kevyttä ja vähärasvaista Face Cream Light -voidetta. Vinkki: jos haluat vielä kevyemmän voiteen, sekoita kämmenellä Balancing Toneria ja Face Cream Light -voidetta.

Lue lisää aiheesta

Mustapäät

Mustapää eli komedo on tukkeutunut ihohuokonen, joka on täyttynyt talista tai kuolleista ihosoluista. Komedon musta sävy muodostuu, kun talikertymän pää hapen vaikutuksesta tummuu.

Lue lisää  

Mustapäät

Mustapää eli komedo on tukkeutunut ihohuokonen, joka on täyttynyt talista tai kuolleista ihosoluista. Komedon musta sävy muodostuu, kun talikertymän pää hapen vaikutuksesta tummuu.

Lue lisää  

Ihon kuorinta

Ihon kuorinta poistaa epidermiksen pinnasta kuollutta ihosolukkoa ja huokosiin kertynyttä likaa tehden ihosta kirkkaamman ja sileämmän.

Lue lisää  

Ihon kuorinta

Ihon kuorinta poistaa epidermiksen pinnasta kuollutta ihosolukkoa ja huokosiin kertynyttä likaa tehden ihosta kirkkaamman ja sileämmän.

Lue lisää